Με επιτυχια διεξηχθει το 51ο Συνεδριο των Χιακων Σωματειων Αμερικης και Καναδα, στο Λας Βεγγας, απο τις 28-30 Οκτωβριου 2005.  Χιωτες απο ολη την Αμερικη και των Καναδα εδωσαν το παρον και ελαβαν μερος στης εργασιες του συνεδριου.

 

Το συνεδριο αρχισε την Παρασκευή, 28 Οκτωβριου, με την συγκεντρωση των αντιπροσωπων στο Flamingo Hotel.  Εξισου συμαντικο ηταν οτι πολλα μελη τις νεολειας που ελαβαν μερος στο συνεδριο.  Απο την Ελλαδα, παρευρεθησαν και η υπευθυνος νοσοκομειων για το Βορειου Αιγαιου, κ. Παναγιωτα Θ. Χατζοπουλου, η οποια και εχαιρετησε το Συνεδριο, και ο Δημαρχος Αμανης, Χιου, κ. Ιωαννης Μαλαφης, ως εκπρωσωπος το ΤΕΔΚ Χιου.  Και οι δυο πολιτευτες απαντησαν σε ερωτησεις των αντιπρωσωπων ως αναφορα για το Συστημα Υγειας, το Σκυλιτσιο Νοσοκομειο, και τα ιδρυματα της Χιου.  Η κα. Χατζοπουλου εδωσε την υποσχεση-δεσμευση οτι ο υπευθυνος Υγειας κ. Ν Κακλαμανης, σε δυο μυνες, θα θεμελειωση την νεα πτερυγα του Νοσοκομειου στην Χιο.  Ο κ. Μαλαφης, με την σειρα του, μας εδωσε μια εικονα απο την Χιο και διαβεβαιωσε οτι θα κανουν ολοι οτι ειναι δυνατον να εξηπερετουνται οι αποδημοι Χιωτες οταν πηγαινουμε στο νησι το καλοκαιρι.  Επισεις επροσφεραν στον Υπατο Προεδρο των ΧΣΑ&Κ, κ. Δημητριο Β. Κοντολιο, αναμνηστικα δωρα εκμερους των φορεων που αντιπροσωπευουν.   

 

Στην συνεδριαση του Σαβατου, 29 Οκτωβριου, εσυγκεντρωθηκε το υπολοιπο ποσον των $14500 απο προσφορες. Τα ΧΣΑ&Κ θα στειλουν το ποσον τον $50000 για την καρδιολογικη κληνικη του Σκυλιτσιου Νοσοκομειου, οπως ειχαν υποσχεθει στο Τεταρτο Διεθνες Συνεδριο στη Χιο, το καλοκαιρι τον 2003.

 

Η απονομη των σχολικων βραβειων εγινε στους μαθητες και φοιτιτες:

Νικολαος Σεβαστος

Νικολ-Μαρκελλα Καλογριας
Εμμανουηλ Θεορωρακης

Κελυ Κοτσατος

Χριστινα Γεραζουνης

Παρασχευη Χαλκιας 

 

Την Κυριακή, 30 Οκτωβριου 2005, το συνεδριο εκλεισε με μια εκδρομη των αντιπροσωπων στο Hoover Dam. Υποσχεθηκαν ολοι να συναντηθουν ξανα του χρονου στο επομενο συνεδριο. 

 

Τα ΧΣΑΚ, και η Υπατη Στοα, ευχαριστουν τον Προεδρο, Ιωαννη Βαβιλη, την κα. Μαρια Δίαβ, και τον κ. Ηλια Ζωγραφο απο το Παγχιακο Συλλογο, Πεληναιον, του Σικαγου, και ολα τα μελη του, για την παρα πολυ καλη δουλεια που εκαναν.