πολίτης

19/01/2006

Επικυρώθηκαν και οι τιμές της απαλλοτρίωσης
ΝΕΑ ΘΕΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Η σθεναρή αντίδραση των θιγομένων δεν απέδωσε καρπούς. Αν και επιχείρησαν να αναστείλουν για τέταρτη συνεχόμενη φορά την ετυμηγορία του Πρωτοδικείου της Χίου για την επικύρωση τιμής μονάδος των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της ευρύτερης περιοχής του Αεροδρομίου Χίου, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, το Δικαστήριο έκανε το καθήκον του. Από χθες 150 δικαιούχοι γνωρίζουν επακριβώς το ύψος της αποζημίωσης τους, κυρίως όμως μπήκε σε νέα φάση η διεκδίκηση για ένα μεγαλύτερο αεροδρόμιο.
Πρόκειται για ένα βήμα αποφασιστικής σημασίας, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, πιστοποιεί τη θετική, ρεαλιστική προοπτική για το μεγάλο έργο της προς Βορρά επέκτασης του Αεροδρομίου, έτσι ώστε η Χίος να αποκτήσει σύγχρονο αεροδρόμιο, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της, δήλωσε μετά το πέρας της υπόθεσης ο Νομάρχης, ο οποίος για το συγκεκριμένο θέμα κίνησε γη και ουρανό ώστε να αποφευχθεί μια νέα αναβολή του θέματος.

Επιδικάστηκαν και οι τιμές απαλλοτρίωσης για την προς βορά επέκταση

ΟΙ ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΘΙΓΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥΝ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ

Έπρεπε να προηγηθούν τρεις διαδοχικές αναβολές στο Πρωτοδικείο της Χίου για να έρθει η χθεσινή καθοριστική συνεδρίαση για τη συζήτηση και τον καθορισμό των τιμών των ιδιοκτησιών που οδεύουν προς απαλλοτρίωση για την επέκταση του αεροδρομίου προς βορρά.
Παρά τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από την πλευρά των θιγομένων ιδιοκτητών, που επέμεναν ακόμη και χθες σε ακύρωση της συζήτησης, το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα και άνοιξε την συνεδρίαση στην οποία μετείχε το σύνολο σχεδόν του δικηγορικού κόσμου της Χίου, εκπροσωπώντας τους 150 περίπου θιγόμενους.
Οι δικηγόροι των ιδιοκτητών προσπάθησαν, χρησιμοποιώντας διάφορα νομικά ερείσματα, να αποτρέψουν την συζήτηση του θέματος.
Πρώτο από αυτά προέβαλε η ανάγκη αναμονής της απόφασης του ΣτΕ που εκδικάστηκε πριν λίγες ημέρες, θεωρώντας ότι η όποια απόφαση λαμβάνονταν χθες θα ήταν δεσμευτική και για τη συνέχεια.
Εδώ να σημειωθεί ότι πρόθεση του Συλλόγου της Φάρκαινας είναι να προσφύγει και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε περίπτωση που το ΣτΕ εγκρίνει την ΜΠΕ του έργου.

Κλίμα εκνευρισμού

Αρκετοί θιγόμενοι, βλέποντας την Πρόεδρο να ανακοινώνει ότι το θέμα θα συζητηθεί πάραυτα, αφού δεν σηκώνει άλλη καθυστέρηση, έδειξαν να εκνευρίζονται και να δυσανασχετούν, κατανοώντας παράλληλα ότι το θέμα της επέκτασης προχωρά πλέον χωρίς καθυστερήσεις στα επόμενα στάδια. Υπήρξαν μάλιστα και δικηγόροι που έκαναν επίκληση ακόμη και στην προχωρημένη ώρα έναρξης της συνεδρίασης, προφανώς μη έχοντας που άλλου να στηρίξουν την πρόθεσή τους για μια νέα αναβολή.
Η χθεσινή πολύ σημαντική εξέλιξη για το θέμα της επέκτασης του αεροδρομίου, η δεύτερη μετά την θετική τροπή της εισήγηση στο ΣτΕ των όρων της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι με το προεδρείο να δέχεται τον πίνακα με τις τιμές των απαλλοτριώσεων ανά κατηγορία ιδιοκτησίας, όπως είχαν προσδιοριστεί από την Κτηματική Υπηρεσία Χίου.
Η υπόθεση κινείται για πρώτη φορά με αποφασιστικά βήματα, δεδομένου του ότι το αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης έγινε αποδεκτό με ικανοποίηση, κυρίως από την πλευρά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Ο Νομάρχης κ. Πολ. Λαμπρινούδης, με ανακοίνωσή του χθες σημείωνε τα εξής:
Μετά από 3 διαδοχικές αναβολές της σχετικής συνεδρίασης, συνεδρίασε τελικά σήμερα 18/1/2006, το Πρωτοδικείο Χίου με θέμα την επικύρωση τιμής μονάδος των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της ευρύτερης περιοχής του Αεροδρομίου Χίου, όπως αυτές είχαν προσδιοριστεί από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου.
Οι απαλλοτριώσεις αφορούν περίπου 150 δικαιούχους της ευρύτερης περιοχής, ενώ η συνεδρίαση του δικαστηρίου σηματοδοτεί το προχώρημα της διαδικασίας απαλλοτριώσεων, με βάση τις αρχές της νομιμότητας, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Πρόκειται για ένα βήμα αποφασιστικής σημασίας, το οποίο σε συνδυασμό με άλλες εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, πιστοποιεί τη θετική, ρεαλιστική προοπτική για το μεγάλο έργο της προς Βορρά επέκτασης του Αεροδρομίου, έτσι ώστε η Χίος να αποκτήσει σύγχρονο αεροδρόμιο, που να εξυπηρετεί τις ανάγκες της.
Από την άποψη αυτή δικαιώνονται η επιμονή και η συνέπεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου, στην προοπτική υλοποίησης του έργου, χωρίς δισταγμούς και ταλαντεύσεις. Επισημαίνεται ότι κατά την παρούσα περίοδο, μετά την προς Νότο επέκταση, την οποία ολοκλήρωσε η Ν.Α. Χίου, είναι πλέον ζήτημα χρόνου η προς Βορρά επέκταση.

Ν. ΚΑΤΣΑΡΑΚΗΣ